Wednesday, July 13, 2011

KEINDAHAN TANGAN IBU

Hi....
Ibu, mak, mama, ummi, bonda dan mcm2 lagi panggilan yg digunakan untuk wanita yg mengandungkan kita 9 bulan serta melahirkan kita di dunia ini. Betapa berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul. Hargailah wanita itu dan sayangilah sepenuh jiwa raga anda. Bagi anak lelaki, jgn abaikan tanggungjawab anda pd ibu anda kerana syurga anda di bawah tapak kaki ibu. Buat wanita, sayangi dan hargailah ibu anda selagi masih bernafas di alam fana ini. Mama sekadar memanjangkan cerita untuk tauladan dan ingatan buat kita bersama!!!! 
------------------------------------------

Ibu mengajak saya untuk shopping bersamanya kerana dia menginginkan sepasang kurung yg baru. Saya sebenarnya tidak suka pergi membeli belah bersama dengan orang lain , dan saya bukanlah orang yang sabar , tetapi walaupun demikian kami pergi juga ke pusat membeli belah tersebut.

Kami mengunjungi setiap butik yang menyediakan pakaian wanita , dan ibu saya mencuba sehelai demi sehelai pakaian dan mengembalikan semuanya.

Seiring hari yang berlalu , saya mulai penat dan kelihatan jelas riak2 kecewa di wajah ibu.
Akhirnya pada butik terakhir yang kami kunjungi , ibu saya mencuba satu baju kurung yang cantik . Dan kerna ketidaksabaran saya , maka untuk kali Dan kerna ketidaksabaran saya , maka untuk ini saya ikut masuk dan berdiri bersama ibu saya dalam fitting room , saya melihat bagaimana ibu mencuba pakaian tersebut , dan dengan susah mencuba untuk mengenakannya. Ternyata tangan- tangannya sudah mulai dilumpuhkan oleh penyakit radang sendi dan sebab itu dia tidak dapat melakukannya , seketika ketidaksabaran saya digantikan oleh suatu rasa kasihan yang dalam kepadanya. Saya berbalik pergi dan cuba menyembunyikan air mata yang keluar tanpa saya sedari.

Setelah saya mendapatkan ketenangan lagi , saya kembali masuk ke fitting room untuk membantu ibu mengenakan pakaiannya. Pakaian ini begitu indah , dan ibu membelinya. Shopping kami telah berakhir , tetapi kejadian tersebut terukir dan tidak dapat kulupakan dari ingatan . Sepanjang sisa hari itu , fikiran saya tetap saja kembali pada saat berada di dalam fitting room tersebut dan terbayang tangan ibu saya yang sedang berusaha mengenakan pakaiannya. Kedua tangan yang penuh dengan kasih , yang pernah menyuapi , memandikan saya , memakaikan baju , membelai dan memeluk saya , dan terlebih dari semuanya , berdoa untuk saya , sekarang tangan itu telah menyentuh hati saya dengan cara yang paling berbekas dalam hati saya.

Kemudian pada malam harinya saya pergi ke kamar ibu saya mengambil tangannya , lantas menciumnya ... dan yang membuatnya terkejut , saya memberitahunya bahwa bagi saya kedua tangan tersebut adalah tangan yang paling indah di dunia ini. Saya sangat bersyukur bahwa Allah telah membuat saya dapat melihat dengan sejelasnya , betapa bernilai dan berrharganya kasih sayang yang penuh pengorbanan dari seorang ibu.

Saya hanya dapat berdoa bahwa suatu hari kelak tangan saya dan hati saya akan memiliki keindahannya tersendiri. Dunia ini memiliki banyak keajaiban , segala ciptaan Allah yang begitu agung , tetapi tak satu pun yang dapat menandingi keindahan tangan Ibu...

With Love to All Mother
" JIKA KAMU MENCINTAI IBU MU KIRIMLAH CERITA INI KEPADA ORANG LAIN , AGAR SELURUH ORANG DIDUNIA INI DAPAT MENCINTAI DAN MENYAYANGI IBUNYA ".Berbahagialah yang masih memiliki Ibu.Dan lakukanlah yang terbaik untuknya....
Nota peribadi ----> Kalau anda baca tetapi anda tiada perasaan sedih,anda ada masalah dgn jiwa..rawatlah...

* gambar sekadar hiasan

Wasalam!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JUST CLICK ME!!!