Sunday, February 22, 2015

Ilmu : Tip Mendidik Anak2

Tip Mendidik Anak 

Dalam menjayakan usaha mendidik anak menjadi seorang insan yang berakhlak mulia, anda perlukan pendekatan psikologi. Caranya sungguh mudah tetapi menuntut komitmen tidak berbelah bahagi daripada diri anda sendiri. Gunakan ayat-ayat tertera setiap kali berkomunikasi dengan anak di kala anda berhadapan dengan masalah yang ditimbulkan oleh si manja.

 

1. “Buatlah Pilihan Sekarang.”
Frasa ini boleh digunakan ketika menyuruh anak melakukan sesuatu. Ataupun ketika mahu menghentikan apa yang dilakukannya pada itu. Cara ini dapat mengajarnya supaya bertanggungjawab terhadap apa yang dilakukan. Misalnya, dia dan rakannya begitu bising bermain di dalam rumah. Jadi, anda mahu mereka bermain di luar agar anda boleh menyiapkan kerja-kerja rumah dengan tenang. Namun, anak anda masih berdegil.


“Kakak, kalau tak boleh main diam-diam, pergi main di luar.” Jika dia masih berdegil, anda boleh membuat tindakan susulan dengan berkata, “Mama rasa, kakak memang nak main di luar.” Cara ini bukan sahaja mengajarnya tentang kesan dan akibat tetapi melatih dia agar bijak memilih dan bertanggungjawab terhadap apa yang dilakukan.

2. “Mama Sayang Kakak, Tapi Cara Kakak Tu Tak Betul.”
Ayat ini dimulakan dengan pujian dan diakhiri dengan nasihat. Inilah cara terbaik untuk memujuk anak yang ada kalanya menunjuk perangai. Dalam keadaan tertentu, dia tidak dapat berfikir dengan baik. Selain itu, kata-kata ini juga dapat menyedarkan anak supaya tidak melakukan perkara yang tidak baik berulang kali. Dia akan faham, jika dia melakukan perkara yang dilarang, bermakna dia akan menjadi orang yang tidak disenangi. Inilah cara terbaik bagaimana anda mendisiplinkan anak dengan cara halus dan lembut.


3. “Boleh Kakak Tolong Mama?”

Jika anak mengganggu ketika anda memasak di dapur, apa kata ucapkan ayat di atas. Ajak mereka membantu anda membuat kerja yang mudah dan ringkas. Biar dia membantu mengemas meja makan dan menyediakan pinggan, mangkuk, sudu dan sebagainya. Ini akan membuatkan dia rasa dipercayai dan bersedia menerima sebarang tanggung jawab.


4. “Apa Sebenarnya Yang Kakak Nak Cakap?”

Bila anak marah, macam-macam perkataan yang terhambur dari mulutnya. “Mama ni teruklah!” atau “ Kakak benci mama!”. Kata-kata ini terkeluar kerana ketika itu dia tidak dapat berfikir dengan baik. Jadi, jangan anggap anak maksudkan apa yang dikatanya.


Cari punca mengapa dia berkata sedemikian. Caranya mudah saja. Misalnya, anak marah bila anda menyuruhnya tidur. Tanya dengan lembut. “Apa yang membuatkan kakak marah sangat pada mama? Sebab kakak tak boleh tengok TV?” Kemudian, jelaskan mengapa anda menyuruh dia tidur. “Mama bukan tak bagi kakak tengok TV. Hari dah lewat, esok kakak nak pergi sekolah. Kalau tidur lewat nanti di sekolah, kakak mengantuk pula.” Penjelasan perlu diberikan agar dia tahu bahawa tindakan yang anda sememangnya wajar demi kebaikannya.

5. “Kakak Kena Faham. Tidak Semua Orang Sama.”
Bila anak mula merajuk dan mengatakan anda tidak berlaku adil kepadanya, ayat ini sangat bagus untuk digunakan sebagai alasan. Anda perlu bantu anak supaya faham bahawa manusia ini dijadikan berbeza-beza. Maka, layanan pun berbeza mengikut keadaan dan tempat.


Misalnya, anak anda bengang bila anda membelikan adiknya sepasang kasut bola. Sudah semestinya anak perempuan tidak memerlukan kasut bola kerana dia tidak bermain bola sepak seperti kanak-kanak lelaki. Meskipun begitu, anda perlu berwaspada dalam soal melayan anak-anak. Jangan sampai timbul sebarang perbezaan yang menjurus kepada melukakan perasaan.

Friday, February 6, 2015

Khas untuk Wanita

PERKONGSIAN TERAKHIR..  PERKARA YANG SANGAT-SANGAT PERLU DIJAGA OLEH WANITA ISLAM.

1. BULU KENING – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. KAKI DAN LOCENG – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan –(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan: Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng… sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah….

3. WANGIAN– Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong. (Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)
 
4. DADA– Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka. (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.)

5. GIGI– Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)
 
6. MUKA DAN LEHER – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan: Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.
 
7. PAKAIAN YANG NIPIS (JARANG) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja. (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)
 
8. TANGAN – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)
 
9. MATA – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31) Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)
 
10. MULUT (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak atau sengaja meliuk lentuk (gedik) dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (lihat Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.)
 
11. KEMALUAN – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.)  Tambahan.  Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)
 
12. PAKAIAN – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud , An Nasaii dan Ibn Majah.)
 
13. RAMBUT – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

KESIMPULAN:
Mohon kepada gadis-gadis. Saat memandang kain sempit mu, seluar ketat mu, baju sendat mu, tudung singkat mu,  solat dan ibadahmu. Kami bimbang di akhirat kelak. DIKau akan mempersoalkan. Kenapa kalian tidak menegur kami duhulu? Kami kurang ilmuagama. Dikau yang tinggi ilmu agama. Kenapa membiarkan kami..  Allahurabbi. Saudara-saudara ku semua ayuhlah bantu mereka. Sebarkan peringatan ini buat mereka. Wallahu a'lam.. Semoga bermunafaat..

Friday, January 2, 2015

Selamat Tahun Baru 2015 & Salam Maulidur Rasul

Assalammualaikum dan salam tahun baru 2015...

Alhamdullilah mama masih diberikan peluang untuk hidup di tahun ini. Dan semakin naik tahun semakin naik ler umur kita.... Udara yang nyawan dan keindahan alam yg diciptakan oleh NYA masih mampu mama nikmati.  Allah masih memberikan mama masa untuk mmeperbaiki diri menjadi hambanya yang taat akan perintah NYA. In Shaa Allah akan mama manfaatkan peluang yang diberikan ini....

Tahun baru nie mam tk ad setkan azam pun.. sbb dulu punya azam pun tk ada yg tercapai pun... cuma kali nie mama cuma mahu perbaiki diri menjadi insan yang diredhai dan sirahmati oleh NYA. Mgk dulu mama ada lalai dan terleka dgn keghairahan dunia... mulai tahun nie mama nk merperbaiki diri, mempersiapkan diri serta memenuhi ilmu didada dgn amalan yang diredhai oleh NYA.

Mgk dulu mama hanya buat solat 5 waktu jer-perbanyakkan solat sunat... sejak bln 12 2014 mama dh mula buat solah Dhuha dan juga solat sunat sebelum dan selepas Solat 5 waktu tu... Alhamdullilah mama dh boleh buat ... Puasa pun mama akan cuba untuk berpuasa sunat Isnin dan Khamis.. harap keinginan puasa sunat ini akan dapat mama tunaikan... In Shaa Allah..

Dari segi keperluan di dunia pula, mama cuba ingin mengurangkan sikap berbelanja mengunakan Kad kredit dan IN Shaa Allah bonus tahun nie mama ingin menyelesaikan hutang yg berbaki lagi nie.. so mama mahu hidup tanpa hutang kad kredit.. In Shaa Allah... :-)

Hari nie mama cuti tuk antar Zafril yg mula bertukar ker Taska lain.. terpaksa berpisah dgn abgnya Nadim sbb taska lama tk ada sekolah Pra Sekolah .. so mama pilih  Zafril tuk dihantar ke Taska yang ada Tadika skali.. senang... dan Mama telah memilih Tadika Emas Cahaya - Islamic Pre School.

Pagi tadi mama antar Zafril ok jer.. walaupun muka mcm tak puashati jer tapi dia tk menangis... Masa kami nak beredar dari Tadika tu.. dia ok jer.. tgh layan tgk tv... sakang waktu skolah blum buka lagi.. so aktiviti bebas ler... Mggu depan baru mula Tadika.. skang hanya day care jer...  harap petang nanti balik amek dia.. dia excited nk pie lg Tadika tu... almaklum ler esok lusa cuti.. nk tggu hari isnin lama plak.. huhuhu

Oklah.. mama nk sambung tido ler... ngantuk plak mata nie... cuti kita rehat la sepenuhnya kan.. anak2 kt taska.. huhu

anyway... Selamat tahun baru 2015 dan Salam Maulidur Rasul buat anda semua pembaca setia blog mama nie... ada ker? huhu

Friday, December 19, 2014

Scammer lak

Panggilan Scammer Mama Dapat Semalam 16 December 2014

Nak habaq mai nie... ptg semalam on d way balik dari keje, dalam keta dgn hubby ler nie.. tetiba dpt panggilan dr number nie 03-2781 1900. Mam pun dgn tak rasa2 apa2 terus angkat ler. Sekali dengarler suara pompuan yg cakap.. Tak ingat namanya ler.. katanya dr Standard Chartered ler... rasanya telemarketer kut... cakap dgn lancar dan sopan jer.. actually mama tk berapa dgr sangat apa butir bicaranya tu... mama dgr tk dgr jer...

Apa yg mama dgr yg dia nk offer insuran tuk baki tertunggak. Basically insuran nie cam cover kalu kita sakit 36 penyakit kritikal tu.. nanti dia akan byr 5% dari baki tertunggak kita kpd bank setiap bulan jika kita disahkan mendapat penyakit 36 tu serta hilang  kekal upaya. Agak menarik apa yg dia offer ler... sbb bulanan dia cuma charge 0.70 sen tuk setiap RM100 baki tertunggak kad kredit kita.. jika RM1000 so dia charge Rm7 ler... Lebih kurang gitu ler... panjang berjela gak ler dia terangkan dan dgn lancar dan laju.. cam satu nafas jer dia cakap.. rasanya ada skrip or kertas kat tangannya.. dia just baca jer... hati mama dup dap dup dap bila dia dah mula nk mintak pengesahan dari kita...

Mula2 dia sebut nama kita.. siap eja satu2 lg tu... lepas tu dia mintak no i.c mama... masa tu mama dh nk masuk highway Akleh tu ler.. selalunya bila nk sampai tol line h/p akan terputus dgn serta merta.. so mama pun melambat-lambatkan ler... tup2 terputus ler talian tu.. sebenarnya mama sajer wat gitu sbb mama nk dial kembali number tu... sekali mama dial kuar messages nie " The number you have dialled is not in service" alamakkk sib baik ler mama tk kasi detail mama tu..

lepas tu dia call lg.. kali ni mama tk angkat ler... mama biarkan jer... hubby kata kenapa tk angkat, mama kata malas nk layan... huhu skang nie mama dlm dilema... betul ker tak depa nie dr Bank yg dinyatakan tu... huhu

Ingatkan  dh habis dh semalam.. sekali pagi nie dia call lagi... mama tk angkat biar jer berbunyi sampai masuk voice mail ler kutt... 3 kali gak dia call... tk berputus asa depa nie... mama malas nak layan... mama google ler numbe rnie.. skali kuar mcm2 ler ...

So moral of story.. jgn mudah percaya dgn call sebegini... senang jer nk cut pangillan tu... just cakap.. maaf saya tak berminat. Tk perlu tggu depa terang pajang berjela.. huhu

Nie mama ada share blogger yg terkena gak dgn panggilan sebegini... check it outtt..

http://gerobokkecil.blogspot.com/2011/04/panggilan-pelik-dari-bank-abc.html
http://akubukanpeon.blogspot.com/2014/10/scammer-tahap-sampah.html

Saturday, November 22, 2014

November menjelma lg

Assalammualaikum.. hi salam petang sabtu... dh lama bebenor mama tk update blog nie...  dekat 3 bln gak ler.. berhabuk kannn.. huhuhu

Agak sibuk kebelankangan nie... dgn kesihatan yg tidak mengizinkan.. anak2 pun sekejap batuk sekejap selesema kejap demam.. so mmg waktu agak terhad nk menaip disini... yg mama selalu bukak ialah FN+B jer.. sbb senang dr smartphoneskannn... kalu nk update blog dgn phones agak susah sket even dgn tab 7 tu... mama lg selesa dgn laptop.. huhuh

Ok meh sini mama nk citer sepanjang 3 bln mama tk mengupdate blog ni.. tk ada yg menari sgt... emmm haaa mama nk kongsikan pengalaman mama memakai shawl... sbb sblm nie mama cuma pakai tudung yg ada awning.. yg shawl nie cam tk berapa minat sbb rasa muka tu bulat penuh cam bulan mengambang... hikhikihikkk..

Sekali bila cuba pakai.. wow rasa syok dan rasa makin cantik plak memakai shawl.. tk der ler sgt Nampak bulatnya muka mama nie.. wuhaaaa

nk tgk cun ke tak mama pkai shawl nie.. meh scroll bawah yea... huhuhu



Comeyyy tak.. muhaaaa...

Friday, September 19, 2014

SAJER UPDATE....

Asslammualaikum dan selamat malam...

Lama bebenor mama tk mengupdate blog nie... kemalasan melanda diri dan idea pun tgh keri g... kesihatan pun tk mengizinkan sgt.. kejap2 sakit kejap sihat.. begitu juga anak2 mama... so byk ler terlepas citer pasal puasa mama dan juga sambutan Raya mama..

Jom mama ringkaskan jer...

Bulan Ramadan bulan puasa tk byk yg menariknya cuma anak mama si abg nadim agak liat berpuasa thn nie... bnyk yang ronggak berbeza thn lepas yg penuh sebulan... tahun nie rasanya adalah dlm 2 mggu jer dia puasa... so yg pasti duit raya thn nie mmg kureng.. then baju raya pun tk beli baru pun pakai jer yg lama.. persiapan raya mama kali nie agak sederhana jer.. tk der mood nk shopping.. mama pun pakai baju baru jer.. itu kain yg mama beli masa pie Bandung hari tu...... Baju melayu anak2 tk berganti pun... jimattttt

Hari Raya kami beraya di KL jer... sbb dua hari sebelum raya anak mama si zafril tu tk sihat.. kena lung infection... doctoc kata kena standby di KL.. kut2 kalu makin teruk kena admitted kt Hospital. So plan nk balik ke Lenggong tk jadi... kami cuma beraya di KL jer ler... Pagi2 subuh raya kami terus pie umah MIL kat Ukay Sering... solat sunat raya di sana...mama angkut smua masakan mama iaitu rendang ayam dan lontong ker rumah MIL... adik beradik ipar duai semua ada... yg dr Penang pun balik ke sini.... huhuhu

Selepas solat sunat aidiladha , apalagi sesi salam salaman ler... dan duit raya jgn lupa.. muhaaaa.. Ptg lps zohor kami berangkat kerumah parents mama plak di Taman Bukit Angkasa Pantai Dalam.... Mama angkut semua skali pie sana muhaaa... sbb lps tu kami mahu pie ke rumah kaka ipar di Puchong plak....kami lepak di Puchong smpi mlm ler... heheh.. Itulah cerita raya mama... 

Jom layan gmbr raya kami.. hehehe













Hjg minggu Raya tu iaitu mlm 31 Ogos hero mama si Zafril makin teruk batuknya... nafas pu n laju serta demam panas tk kebah2 spjg hari... kami risau terus pie klinik then doc refer ker hospital... suh admit... nk tk nak tgh mlm org lain sibuk nk tgg detik 12mlm Merdeka.. kami anak beranak berkampung di Emergency Room Hospital Ampang Puteri...Dalam kul 3am baru dpt masuk wad... mata tk ngantuk dh ler... zafril masuk jer ke wad terus lena... letih agaknya... huhuu..  Zafril duk wad dlm 3 malam.... YG bestnya si zafril nie tak mau balik umah syok duk hospital.. parahhhhhh



Oklahh itu jer ler citer ya.... 

esok2 sambung lagi yea.. nk tgk anugerah lawak warna.. huhuhu

 byeee

Sunday, June 29, 2014

Rehatkan diri di Holiday Villa Subang


Hjg minggu lepas mama menghabiskan waktu bersama dgn hubby dan hero2 ku yg comey dan nakal tu. Pd mulanya mama booking bilik kt Hotel Holiday Villa tu sbb ada event.. tup2 event tu tk jadi wat masa tu. Habis tu mama dh booking bilik tk blh nk kensel kan.. kal kensel tetap kena charge gak.. bkn 50% yea tp tuk satu malam punya charge.. rugi plak kan.. so mama just ajak depa lepak2 kt sini jer ler... bwk hero2 mama mandi kt swimming pool. 

Yg bestnya mama book bilik deluxe jer.. tup2 depa kasi executive room... wahh best ler dpt bilik executive then byr deluxe room... rezeki jgn ditolak kan.. muhaaaaa 

Kami sampi agak lewat skt ler dlm kul 3pm.. sbb nadim ada ganti sekolah pagi, lepas tu ada kenduri kt umah in-law.. jiran2 kat situ ler... lps tu baru pie subang... 

Tak susah nk carik hotel nie.. sbb tgh2 town gak.. dekat sgt dgn subang parade.. huhuhu Dapat kunci jer terus naik bilik.. skali bukak jer pintu bilik hotel... mak aiii besarnya bilik nie... walaupun hanya ada katil size king (muat ler mama tidur 3 beranak) dan ada sofa panjang gak (boleh ler papa tidur kt situ) huhuhu... mmg kagum ler... dan amatlah berpuashati... hero2 mama berlari sakan dlm bilik tu.. luas giler.... 

Katil size king boleh muat kami berempat.. huhu

luas sggh biliknya..

adik n abg posing dlm bath tub

Permandangan dr bilik di tkt 15


Ptg2 sket dlm kul 5pm mama bawak hero2 mama turun mandi kolam... suka bebenor depa nie... kt sini ada 4 swimming pool dan 1kolam jacuzi. 4 kolam tu iaitu Olympic, adult, kids and infant pool. Mmg puas giler anak2 mama berenang... dan mama pun tumpang sekaki ler tp ber jakuzi.. huhuhu.... syokkk bangattt... 

comey adik

Dugong berendam muhaaa

Mlm kami kuar kejap tuk dinner jer... kami just jalan kaki ke depan sket.. ada kedai mamak, cafe dan fastfood.... kami mkn di kedai mamak jer then tapau dominos pizza kut2 lapar ker tgh mlm nanti kan.. muhaaaa...Anak2 mama tidor awal sbb kepenatan mandi pool agaknya.... kul 10pm dah berdengkur semuanya termasuk ler papanya... mama pun apa lg amek peluang tido awal ler.... aircond plak sejuk giler walaupun temperature mama letak maksimum 30darjah celcius... patutnya panas ler.. ni tak sejuk menusuk2 ke tulang sum sum nie.. muhaaa... Rasanya kul 11pm dh berlayar kut.... 



Keesokannya... lepas bekpest mama bawak hero2 mama berendam lg di swimming pool... suka ler depa... lgpun tk ada aktiviti nk wat... baju2 smua dh siap packing dh... lebih kurang sejam stgh kami naik dan bersiap2 nk checkout. 

Lepas checkout anak2 mama sibuk nk main bowling... sbb mlm semlm kt hotel ada ler bowling.. nk kasi ler depa main.. tup2 management tu kata kanak2 bawak 7thn tk blh main... geram gak ler tp nk wat cemana kan.. so lepas checkout kami pie ampang point tuk main bowling.. seronok benar depa main nie.. huhu lepas main dan lunch kami pun pulang ke rumah... keletihan melanda.. bila tgk baju ada sebakul tuk dilipat dan sebakul lg uk dibasuh... best jer tgk depa semua smpi rumah bleh tidor.. tp mama dr sampai umah hgga ler ke mlm tk henti2 keje rumah kena buat.. hukkkkk... letih bangatttt 

Menunggu turn nk main bowling.. lane penuhhh..

Abg mengajar adik main bowling

seronok adik

Itulah cerita hujung minggu mama dgn family. Walaupun penat tp amat gembira bila dpt menghabiskan masa dgn family tersayang... mmg berbaloi... 

oklah hingga jumpa lagi.. daaaaa 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JUST CLICK ME!!!