Saturday, June 25, 2011

MARI MEMASAK!!!

Salam,

Dh kul 3pm rupanya dah.... mama tk sedar pun... nk kata busy, tkpun.... duk asyik tgk internet ajer... Emmm esok cuti 2hari (sabtu/ahad), rasanya mggu nie tk pie mana2 sbb gaji tk masuk lg.... duk umah diam2... hehehe

Bila dh plan nk duk umah, maka dgn ini mama kena ler masak tuk 2 hari nie... fuhhh kekadang tu mcm malas aje rnk masak.. sbb mknnya 2 org ajer... anak2 mama bukannya mkn sgt pun... hehehe

Apa menu best tuk mggu nie yea? Oh yea dr mggu lepas lg mama teringin sgt nk makan lauk ketam goreng masak berempah... fuhhh besntnya.. tp bila pie pasar malam tgk ketam tk ada pun... bukan musim ketam kut... huhu balik keje nie mama nk tgk kut2 ada ketam... boleh ler masak esok... ada yg sesiapa ker yg tk tahu camna ghupanya masak ketam goreng berempah nie... jom tgk gmbr n dikepilkan bersama resepinya.. huhu




Bahan-bahannya:
3 ekor ketam(dipotong 2 dan dibersihkan)
1 cm halia(dihiris halus)
8 biji bawang merah (ditumbuk)
4 biji bawang putih (ditumbuk)
2 batang serai (diketuk)
Sedikit daun kari
3 s/b tempah kari ketam (dijadikan pes)
2 s/b serbuk cili (dijadikan pes)
Garam dan perasa
Minyak (untuk mengoreng ketam)

Cara-caranya:

Panaskan minyak, goreng ketam sekejap hingga kuning dan ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga garing,masuk pula halia,serai dan daun kari,biarkan seketika. Lepas tu  masukkan pes kari dan pes cili,tumis lg hingga garing,masukkan sedikit air kacau sebati. Lepas dh garing dan berkilat baru masukkan ketam dan gaul sebatikan rempah dengan ketam. Kalu kering kari tu, tambahkan sedikit saja air,dan akhir sekali masukkan garam dan perasa. Kacau sebati sehingga semua ketam disaluti rempah dan bolehlah ditutup api.
Selamat mencuba masak yea!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JUST CLICK ME!!!