Wednesday, April 9, 2014

Bandung Trip 28hb - 30hb March 2014

Assalamualaikum... 

lama sggh mama tak mengupdate blog nie... kebusyan melanda diriku ini... dan yang paling teruk laptop mama skrinnya rosak tk boleh nk view... niepun mama beli tv jer sbg monitor laptop mama.. giler kentang besarnya monitor mama nie.. jelas dan puashati ler melihat kat tv nie... ahakss.

So mama nk citer trip berjimba mama dgn kawan mama ke Bandung hjg bulan lepas.... mama pie berdua jer... plan agak lama gak ler.. rasanya tahun lepas bulan 11 ... mama sentiasa pantau ytiket murah Air Asia ke Bandung nie... tup2 dpt gak ler murah .. tk ler murah mana pun tapi agak berbaloi gak ler.. huhuhu

Nie first tima mama bercuti tanpa suami dan anak2... sblm nie mesti pie dgn depa semua.. tp disebabkan mama nk pie Bandung nie sbb nk shopping so hubby mama pun malas nk follow ler then dia pun bagi green light ler tuk mama pie bercuti bersama kwn opis mama...

Bayangkan kami berdua blum pernah jejak kaki ker Bandung nie... so kami nak selamat kami upah supir tuk bawa kami ke destinasi yg kami ingin pergi semasa di Bandung. So tak ler sesatkannn..

DAY 1 - 28Hb March 2014

Flight kami pagi kul 6.40am... so kul 3.30am mama dah kuar dr umah. Mama guna teksi ex-klik opis mama dulu.... lps tu pie ke rumah kwn mama plak. Lebih kurang 1jam perjalanan kami smpai di LCCT. Ingatkan tk dak org tapi mak aiiii baru kul 4.30am LCCT tu penuh dgn manusia... tk ler rasa ngantukkan tgk org ramai..

kami pun terus check in kan luggage kami. Beg kami ringan jer, bwk baju 2 helai jer kut... lps tu siap ada spare beg lagi.. kut2 tak cukup beg nk isi barang yang kami beli nanti... kelakarkannn kami sempat ler minum pagi di Boarding area tu... 

Kul 6.30am kami dh berada didalam flight. berdebar dan takut mula menguasai kami berdua... almaklum ler kes MH370 masih lagi segar diingatan nie. Tapi nk wat cemana kan, kalu dah ajal ditentukan begitu terima ler. So Alhamdullilah mama masih diberikan peluang tuk bernafas dibumi ini dan boleh berkongsi pengalaman mama disini kan... huhuhu

Perjalanas mengambil masa 2 jam 50minit. Actually kami tak terasa sgt pun perjalanan tu... mama tk ler tido tp kwn mama tido gak ler kan.... mama spt biasa mmg tk blh lelap mata kalu dlm  flight nie.. sbb perasaan takut dan gementar tu byk sgttt.. muhaaaa

Touch down di Bandung dalam kul 8.05pg waktu Bandung (Malaysia 9.05am) Indonesia nie lambat 1 jam dr Malaysia. Lps dh collect bag tu nk lepaskan kastam, bag mama kena check... uikkk apa ingat mama nie nk bwk brg terlarang ker.. siap angkat pakaian dalaman mama tu.. malu sehhhh.. mgk sbb mama nie first time pie overseas kut... tuk yg nk check bagai tu.. urghhhh

Lps tu kami menunggu supir. Mngharapkan supir memegang nama kwn mama. Sbb kwn mama yg booking supir nie. Rasa bangga plak bila nama dipegang oleh supir kan.. muhaaaa.. tggu punya tggu.. tak muncul2 supir nie.... depat stgh jam gak ler kami menanti.. skali tgk supir yg datang alamak gantang bangattt.. pemalu polak tu... kami nie yg kepoh sketttt...

So lps dh jumpa supir tu... destinasi kami yg pertama ialah  Pasar Baru ler... sbb supir kata pasar tu dh buka dh kul 9am... apa lagi sesi membeli belah ler... tujuan ke pasar baru nk cari kain sulam, telekung serta kain ela.. depa kata murah kt sini.. tk tahu ler murah mana kan.. kami pun redah ler satu kedai ke satu kedai... 

Akhirnya kami memborong kain sulam dan ela di Seroja Jaya... giler ramai org Malaysia sopping disini... memborong giler ler.. kami cuma memberli sorang 5 pasang jer.. itupun beli sbb kwn kirim dan lebih sket tuk diri sendiri. Lps tu shopping baju anak2 plak... dan akhir skali kami membeli telekung sulam. Sini murah bangat.. mama beli byk gak ler telekung nie... ada telekung travel mama beli dan juga telekung sulam siap dgn beg. Yg sulam tu mama belikan tuk mak mama dan mertua mama skali,... murahkannn...

Yang bestnya mama siap beli beg roda lagi satu.. sbb byk sgt tk larat nk gendong, so mama pun beli ler satu lg beg. Murah gak ler beg tu... lps dh puas shopping kami makan kt food court bgn tu gak. Makan ayam enyek... sedap sghh... mama pie Bandung nie tk ada diet yea.. asyik mkn nasi jer.. huwaghhhh

Lps dh stgh hari di Pasar Baru, kami pun pie ke Hotel tuk check in. Kami menginap di Hotel California, Bandung. Agak baru hotel nie dan masih cantik serta bersih. Harga Semalam tk ler mahal mana pun dalam RM120 ler... tp biliknya cam 5* tauuu..

Ingat nk kuar ptg dlm kul 4pm nk jejalan lagi ler, tp hujan selebat-lebatnya plak kt Bandung nie... aktiviti ptg tu kami tangguhkan ler ke malam hari. Kat Bandung nie kul 6pm dah gelap tau dan maghrib pun kul 6.15malam... mmg cepat rasanya... lps maghrib kami pun kuar dan pie  Rumah Mode. Kedai nie depa kata baju dan seluar murahh2... mama sambar gak ler 2 helai kodroi burberry tuk mama sehelai dan hubby mama sehelai.. tu jer ler yg mampu sbb duit yg kami bwk dh hampir finishhh sbb shopping sakan di Pasar Baru pg td....

Lps tu kami pie mkn kt kedai Sunda.. kami tk mkn sgt sbb masih kekenyangan ku... lgpun mmg mlm kami nie mkn yg ringan2 jer... tk brp suka sngat plak mkn makanan sunda nie... rasanya restoran yg kami mkn ialah Sari Sunda tk jauh dari Rumah Mode....

Sampai hotel hujan renyai2 gak... sejuk dan nyaman... masa tuk jam dh menjangkau ker pukul 10.30 mlm... kalu kt Malaysia kul 11.30 mlm dahhh... so itulah cerita kami tuk hari pertama kami tiba di Bandung... nanti mama sambung citer tuk hari kedua dan ketiga plak yea.. sblm mama akhiri nukilan nie mama nk share foto2 semasa hari pertama kami di sini...

First Time mama mkn benda nie.. sedap gak...


Airport Bandung 

Nie ler kedai Seroja Jaya.. kami beli kain sulam...

Nie menu lunch kami iaitu Ayam penyekkk.. nie harga 75,000 rupiah 

Hotel California, Bandung.. selesa sgttt

Bersama kwn mama di Rumah Mode

Nie ler shopping di RUmah Mode... beli kodroi 2 helai.. dan 539,000 rupiah

Restoran Sari Sunda.. Mama mkn Kangkung goreng dan tempe goreng jer.. yg nasi goreng tu kwn mama punya...


adioss.....

1 comment:

  1. Salam tuan/puan semohga senantiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk bandung city tour . Bagi sesiapa tuan/puan yg nak ada trip ke bandung dan membutuhkan kereta untuk transportasi selama di bandung boleh sahaja PM saya atau wassap :+6289619522797 Dijamin kami bagi harga yg berbaloi & service yg terbaek (insha allah) mohon maap bila ada ayat yg kurang berkenan TERIMAKASIH :)

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon banyak,tp yg terbaek tetap HAYUKKA BANDOENG .. jom jom gi bandung murah jer !!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JUST CLICK ME!!!