Sedapnya... nie ler rendang yg mama suka sejak dua menjak nie... mama nk buat ler nanti bila duk kt umah sendiri, balik dr kg ler... hehehe try wat tuk makan sendiri dulu, kalu dh terer baru masak tuk org lain plak hehehe jom tgk resepinya... :-)
Bahan2:
1 1/2 kg daging
600g bawang kecil - dihiris dan goreng
1 labu bawang putih - hiris dan goreng
30 biji cili kering - digoreng
2 biji bunga lawang
1 batang kayu manis
1 sudu jintan manis - disangan
1 sudu jintan putih - sangan
3 biji buah pelaga
1 1/2 inci halia
Kerisik
Kicap Manis
Garam & gula
Minyak
Cara2:
1. Rebus daging sehingga empuk
2. Tumbuk/kisar bawang yang telah digoreng bersama cili goreng, jintan manis dan jintan putih.
3. Perap daging bersama bahan kisar, garam, gula dan kicap selama sekurang2nya 1 jam.
4. Tumis halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
5. Masukkan daging dan kerisik. Campurkan sedikit air rebusan daging agar sedikit berkuah.
6. Setelah sebati dan cukup rasanya, boleh diangkat.
7. Nota: Tidak perlu memasak dengan
1 1/2 kg daging
600g bawang kecil - dihiris dan goreng
1 labu bawang putih - hiris dan goreng
30 biji cili kering - digoreng
2 biji bunga lawang
1 batang kayu manis
1 sudu jintan manis - disangan
1 sudu jintan putih - sangan
3 biji buah pelaga
1 1/2 inci halia
Kerisik
Kicap Manis
Garam & gula
Minyak
Cara2:
1. Rebus daging sehingga empuk
2. Tumbuk/kisar bawang yang telah digoreng bersama cili goreng, jintan manis dan jintan putih.
3. Perap daging bersama bahan kisar, garam, gula dan kicap selama sekurang2nya 1 jam.
4. Tumis halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
5. Masukkan daging dan kerisik. Campurkan sedikit air rebusan daging agar sedikit berkuah.
6. Setelah sebati dan cukup rasanya, boleh diangkat.
7. Nota: Tidak perlu memasak dengan
No comments:
Post a Comment