Friday, October 14, 2011

Nak masak apa esok?

salam,
mama tgh memikirkan menu apa menarik tuk lunch esok...
almaklum la... mlm nie mama balik rumah in-laws...
so esok sure kena masak punya... brekpes, lunch and tea time...
lepas tea time baru gerak balik umah mama....
sbb hari ahad my hubby ada gotong royong kt apartment kami

td mama dh beli brg basah ayam, kacang buncis, lobak dan radish
plan mama nk masak samada ayam paprik atau ayam goreng kunyit ajer
lps tu radish (lobak putih) just tumis air biar ada kuah sket..
letak skali soohon ker, bebola ayam ker.. apa2 ler yg terlintas kt kepala esok nanti....
tu ajer yg senang...tk renyah nk wat kan... jom kita tgk resepi2 nie


Ayam Padprik

Paprik Ayam
BAHAN-BAHAN:
500 gm ayam (dipotong kecil dan goreng)
150 gm sos tomato
150 gm sos cili
100 gm sos tomyam
3 batang serai (hiris)
4 helai daun limau purut
1 biji limau nipis
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
1 labu bawang besar (mayang)
7 tangkai cili padi
50 gm kacang panjang
50 gm jagung muda (belah dua)
50 gm tomato
100 gm bunga kobis
Daun ketumbar
Garam

CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan masukkan sos cili, sos tomato dan sos tomyam dan tumis sehingga pecah minyak.
2. Masukkan serai, daun limau purut, cili merah, cili hijau, bawang besar, cili padi dan air limau nipis dan kacau rata.
3. Masukkan pula ayam, kacang panjang, jagung muda, tomato, bunga kobis dan gaul lagi.
4. Masukkan garam dan masukkan daun ketumbar, gaul rata. Angkat dan hidangkan


Ayam Goreng Kunyit

 
Bahan-bahan Resepi Ayam Goreng Kunyit  ( untuk 2 orang makan )
Bahan A untuk resepi ayam goreng kunyit ;
1 mangkuk isi ayam (dipotong kecil)-anggaran 200 gm
1 sudu besar serbuk kunyit
1/4 sudu kecil garam halus
Minyak secukupnya utk mengoreng
Bahan B untuk resepi ayam goreng kunyit ;
2 biji jagung muda (dihiris)
2 biji lada besar merah (dihiris)
2 batang kacang panjang/ kacang buncis (dihiris)
2 inci lobak (dipotong)
1 sudu besar serbuk kunyit
1/4 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil serbuk perasa
1/2  labu bawang besar (dihiris)
1 labu bwg putih (dipecahkan)
1 sudu kecil minyak untuk menumis
Cara-cara masakan resepi ayam goreng kunyit ;
1. Gaulkan bahan A dan goreng hingga garing, kemudian toskan minyak.
2. Masukkan dan panaskan minyak di dalam kuali.
3. Kemudian masukkan dan tumis bawang besar serta bawang putih sehingga naik bau.
4. Masukkan semua jenis sayur-sayuran di dalam bahan B ke dalam kuali.
5. Masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk kunyit.
6. Apabila sayur sudah masak, sila masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
7. Gaulkan ayam telah digoreng bersama sayuran.
8. Siap untuk dihidang dan dimakan.
Credit to cik TOM


Sup Lobak Putih

17022010997
picture from shakeymirza

Bahan2
1 batang lobak putih ~ kopek kulit & potong ikut suka & cuci
400 gm bebola ayam (kalu nk kan)
3 ulas bawang putih*
5 ulas bawang merah*
1 hiris halia*
(tumbuk lumat bahan2 bertanda*)
5 cawan air
1 kiub ayam
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
daun sup & daun bawang dihiris utk hiasa (optional)

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak masak lalu tumiskan bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan air serta kiub ayam. Bila mendidih masukkan bebola ayam.
2. Bila bebola ayam dah agak masak.. masukkan lobak putih dan garam secukup rasa.
3. Kacau2 kejap bolehlah ditutupkan api.
harap2 esok jd ler menu2 nie.... senang, mudah, ringkas dan yg pastinya mestilah sedap...

uikhhh dh kul 4.30pm dhhhh
nk berkemas2 tuk siap sedia balik..
seperti biasa kena 'catwalk' ker Kg Baru...
muhaaaa
jumpa lain kaliiiii
adios

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JUST CLICK ME!!!